Anton Mauvestraat 11 Tel: 06-51813872
6717JA Ede info@bierevents.nl

Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

28.11.17

De hopteelt floreert in Nederland. Daarom nam Bierevents in 2017 het initiatief tot een Platform van Nederlandse hoptelers, waarin hoptelers met hopvelden van klein en groot formaat ervaringen uitwisselen. Op zondag 12 november kwamen leden van dit platform voor de 2e keer bijeen, dit keer in Café het Rad van Wageningen. Er zijn vele ervaringen uitgewisseld en een gastspreker vertelde over agrobosbouw.
 

Dit is waar het om gaat bij het Platform van Hoptelers: hop, hop en nog eens hop
 
Net als in februari was er weer veel belangstelling voor de bijeenkomst van het platform. Ruim 20 bestaande en potentiële hoptelers waren present. Onder hen plantentelers, brouwers, biologen, biologische boeren en het Haagse stadsvernieuwingsproject de Binckse Hop. Leden van veel kleinschalige initiatieven schoven aan de vergadertafel, maar ook enkele grote (met een grondoppervlakte met hopteelt van meer dan 5 HA). De gemeenschappelijke noemer was: een ware passie voor hop! 

Ervaringen hopseizoen 2017
Vrijwel iedereen had dit jaar te lijden van de barre weersomstandigheden van de 1e helft van september, toen het erg veel waaide en regende. Dat had zo zijn weerslag op de hop. Henk Wesselink van Bierevents “We kunnen veel zelf beïnvloeden, maar helaas het weer niet.” 
Ondanks het slechte weer aan de finale van het hopseizoen kijkt iedereen tevreden terug op het seizoen. Volgend jaar gaat iedereen weer energie het volgend seizoen in!
Hopoogst bij Bierevents, op Hopveld De Molen, september 2017

Agrobosbouw en hop
Gastspreker René van Druenen gaf een presentatie over agrobosbouw. Agrobosbouw staat voor landgebruiksystemen waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Een voorbeeld van hedendaagse agrobosbouw met hop is in 2017 uitgerold in Wageningen, waar een hopveld is aangelegd en waar vrije uitloopkippen tussen de hoprijen lopen. De kippen zorgen voor bemesting van het veld, en bovendien pikken ze ook onkruid weg. Een speciale constructie met palen en draden biedt bescherming aan de kippen tegen roofvogels.   

Vervolg bijeenkomst
In februari plant het Platform een volgende bijeenkomst. De hoop is dat er dan een update is over regelgeving van hopteelt in Nederland, die er nu nog niet is maar wel een keer moet komen. Er is hierover contact gelegd met de NVWA.

Over het Platform van Nederlandse Hoptelers
Bierevents legde in 2011 het eerste hopveld aan boven de grote rivieren in Nederland. De opkomst van speciaalbier in Nederland, het respect voor het mooie en snelgroeiende gewas, in combinatie met een periode van hopschaarste wakkerde de belangstelling van steeds meer mensen aan om zelf ook een hopveld te beginnen. De afgelopen paar jaar zijn tientallen hopvelden aangelegd, in vrijwel elke windrichting van Nederland. Al deze nieuwe hoptelers zijn welkom bij het Platform van Nederlandse Hoptelers.

Nieuws

29.11.17 -   De leukste bierreis naar Brugge boek je bij Bierevents!  Bier- en B
28.11.17 - De hopteelt floreert in Nederland. Daarom nam Bierevents in 2017 het initiat
20.09.17 - Govert Kreuk beleefde met andere leden van hopcrew De Molen een VIP-treat bij
20.09.17 -   De regionale krant De Stentor besteedt ook aandacht aan de hopoogst 2017
13.09.17 -   Met 4 zakken Willamette hop en 6 zakken Chinook kon Henk Wesselink maand
13.09.17 -   De hopoogst staat voor heel veel hopbellen die van heel hoog komen, heel
03.08.17 -   Op het hopveld in Epe ontwikkelt de hop sinds eind juli weer de eerste h
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > »