Anton Mauvestraat 11 Tel: 06-51813872
6717JA Ede info@bierevents.nl

Tips voor verbouwen van hop

18.03.16
 
Heb je als bierliefhebber hopplanten gekocht en wil je weten hoe je gezonde planten met mooie hopbellen krijgt?
Bierevents heeft nu 5 jaar ervaring met hopteelt, als een van de weinigen in Nederland. Veel mensen mailen ons vragen over het verbouwen van hop. Daarom delen we als Bierevents hier onze ervaringen met het telen van hopplanten met je.


Cascade hop in juni in het veld van Bierevents

Foto: cascade hop, juni 2014

Algemene condities voor hopplanten

Hopplanten houden van zon, en vochtige, goed gedraineerde grond. Ze hebben ook veel grond nodig. Dus zet ze in een heel grote bak (cementbak bijv) of in de volle grond. Compost door de grond is uitstekend. Het is aan te raden van maart t/m juni organisch bij te mesten voor de vorming van hopbellen (geen kunstmest). Ook in november een laag organische mest op de hopgrond strooien is goed voor de kwaliteit van de bodem.
 
Touw 
Hopranken groeien omhoog, naar de zon toe. Ze zoeken hierbij ondersteuning. Het beste kun je de planten tegen draden op laten groeien. Bijv. landbouwtouw of sisaltouw, touw waar de planten grip op kunnen krijgen. Ze wentelen zich dan vanzelf om de draad heen, met de zon mee. Let hier ook op als je een plant tegen een draad aanzet, draai hem met de klok mee.
Tip: Bedenk waar je de draden aan gaat bevestigen, zodat de planten omhoog kunnen laten groeien. 
 
Plantverzorging
Als de plant een paar meter hoog is, verwijder je de onderste bladeren (minimaal 30 cm). Het aantal ranken hou je op 2 of 3 per plek. De ranken voeden zich via dezelfde wortel, dus bij teveel ranken is er te weinig voeding per rank. Daarom is 8 ranken per plek is geen goed idee! 
 
Je houdt de voet van de plant zo schoon mogelijk, dus geen onkruid of overbodige ranken of dichte bladerkluwen onderaan of op de grond. Op die manier voorkom je allerlei ziektes.
Het eerste jaar zijn de wortels nog niet zo diep. Als het dan lang droog is, kan de plant watertekort krijgen. Giet dan water op de grond. Niet op de bladeren; die kunnen daardoor vatbaarder worden voor ziektes.
 
Woekerende wortels
De wortels van hopplanten groeien wel tot 4 meter diep. 
Ook groeien de wortels breeduit aan de oppervlakte. Belangrijk is het dat je de plant in het gareel houdt, door deze bijv. in cementbak te poten, of door de wortels regelmatig af te steken. 
Laat de planten niet in kleine potten staan, want dan blijven ze klein, bij gebrek aan voeding. Zet ze ook niet tegen de schutting in de grond, want daar maak je geen vrienden mee met de buren. De plant woekert gerust onder de schutting door.
 
Foto: Hopbellen in augustus
 
Belvorming
Elk hopjaar is weer anders, en elke hopsoort is anders. Medio juli krijgt de vroegste hopsoort bellen (de Centennial), en vanaf begin augustus ook de andere soorten. Het begint voorzichtig met de vorming van sterachtige bloemetjes, die in 2 weken uitgroeien tot echte bellen.
Begin tot medio september zijn de bellen oogstrijp. De bellen zijn dan niet meer zacht, maar knisperen als je ze tussen duim en wijsvinger draait. Happy hoppy sounds!
Elke hopsoort heeft een eigen vorm van bellen, de een meer rond (Cascade en Willamette) de ander meer pegelachtig (Chinook en Centennial). 

Terugsnoeien
Na de oogst kun je de planten helemaal terugsnoeien (als je 10 cm van de ranken laat staan, weet je weer wel waar je volgend jaar je nieuwe uitlopers kan verwachten). Als je de bellen niet op tijd oogst, worden ze overrijp en bruin. Zonde dus. 
Aan te raden is om de planten voor de eerste vorst terug te snoeien, anders worden de restanten erg lelijk, en ze kunnen ook nog eens gaan schimmelen. Als je planten gezond zijn gebleven, gooi je het blad gewoon op je composthoop.

Resistentie tegen ziektes
Hopplanten kunnen snel groeien, maar stellen zeker ook eisen. Hoe beter hun leefomstandigheden zijn (zie hierboven) hoe sterker ze zijn tegen ziektes. Er is altijd een bepaalde gevoeligheid voor ziektes en aandoeningen door vocht. Helaas.
Willamette, Cascade zijn vrij resistent. Chinook is iets minder resistent, is onze ervaring. Centennial is het minst resistent, maar ook hier hebben we onder goede omstandigheden prima planten opgekweekt. (zie algemene condities).
 
Hopveld aanleggen
Foto: een goed onderhouden hopveld in juni. De hop is dan bijna 2 meter hoog.
 
Aanleg hopveld
Wil je een serieus hopveld aanleggen? Meer weten over bemesting, materialen en planten? Je kunt hiervoor gebruik maken van het advies van Bierevents. Aan deze dienst zijn kosten verbonden. Als je belangstelling hebt voor deze dienst, neem dan telefonisch contact met ons op over je ideeën. In overeenstemming met je wensen, maakt Henk Wesselink van Bierevents dan een offerte voor je.
  
Tips dankzij de ervaringen van Bierevents met het telen van hop
Bierevents is in 2011 gestart met de aanleg van een hopveld en het telen van hop voor het brouwen van bier. Op dat moment werd in Nederland alleen in Reijmerstok hop verbouwd, voor Gulpener. Met tips van de hopverbouwer aldaar en zijn welgemeende succeswensen is Bierevents gaan pionieren met de hop. 
 
Henk Wesselink, eigenaar Bierevents: “Het eerste jaar groeide de hop gestaag, maar vielen er ook een aantal planten uit. Het bleek dat er larven in de vers omgeploegde grond zaten, die zich ten goede deden aan de wortels van planten". 
 
Betty is vrijwilliger van het eerste uur bij het hopveld van Bierevents. “Ik kon die lege plekken in het hopveld niet aanzien en ben al snel begonnen met het experimenteren met het vermeerderen van hop. Met het opkweken van hopplanten heb ik gemerkt onder welke omstandigheden de planten gedijen en en geleerd hoe je vervelende ziektes tegen gaat. Al gauw had ik wat planten over. Misschien iets voor anderen, dacht ik. Het eerste jaar nam ik wat hopplanten mee naar een bierfestival. Niemand was helaas geïnteresseerd en ik kon ze allemaal weer mee naar huis nemen. Tegenwoordig is dat anders, met de opkomst van speciaalbier is hop is helemaal hip en happening, hop is weer een gewilde plant! Heel erg leuk, het past bij de belangstelling voor echte producten die je met aandacht maakt!"
 
Credits Tekst en Tips verbouwen hop: Betty van de Bunt
 

Nieuws

29.11.17 -   De leukste bierreis naar Brugge boek je bij Bierevents!  Bier- en B
28.11.17 - De hopteelt floreert in Nederland. Daarom nam Bierevents in 2017 het initiat
20.09.17 - Govert Kreuk beleefde met andere leden van hopcrew De Molen een VIP-treat bij
20.09.17 -   De regionale krant De Stentor besteedt ook aandacht aan de hopoogst 2017
13.09.17 -   Met 4 zakken Willamette hop en 6 zakken Chinook kon Henk Wesselink maand
13.09.17 -   De hopoogst staat voor heel veel hopbellen die van heel hoog komen, heel
03.08.17 -   Op het hopveld in Epe ontwikkelt de hop sinds eind juli weer de eerste h
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | > »