Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

16 december 2015. Dat bierbrouwers het experiment niet schuwen is bekend. Maar dat een bekende brouwer op het idee kwam om hop te gebruiken in een destillaat is nieuw. Het idee kwam van Michel Ordeman (Jopen brouwerij Haarlem) en onlangs ging de destilleerderij van Jopen in Hoofddorp dit avontuur aan. 

Michel Ordeman (Jopen) en Henk Wesselink, met hop en O de Vie
Michel Ordeman (Jopen) en Henk Wesselink, met hop en O de Vie

De hop, Centennialhop,  is de eerste soort die dit jaar rijp was op het hopveld in Epe. Omdat andere hopsoorten later geoogst werden om er bier van te brouwen, kreeg deze vroegere hopsoort een andere bestemming. Daags na de oogst bracht Henk Wesselink de verse Centennial naar Hoofddorp, waar er direct een destillaat mee gemaakt werd.

De drank heeft gedurende een dag in de ketel getrokken en is langzaam verhit zodat de aroma’s en smaken van de hop in de alcohol zijn getrokken en zijn overgegaan in de drank. Het werd daarna snel gebotteld en zodoende kon Michel Ordeman de drank al afleveren juist op een dag dat de hopoogst in volle gang was.

Destillaat O de Vie
Destillaat O de Vie

Digestief

Het nieuwe destillaat is gedoopt als O de Vie en de naam verwijst naar het Franse woord eau de vie, wat levenswater betekent. De drank heeft een hoog alcoholpercentage, namelijk 40%. Het is een digestief, geknipt om een smakelijk diner mee af te sluiten.

Hop van Bierevents

De Centennial is geteeld en geoogst op het hopveld in Epe van Bierevents. De O de Vie is een samenwerking tussen Jopen en het Epe Biercollectief. Hopkweker Henk Wesselink maakt deel uit van het Epe Biercollectief.

Harsig aroma en kruidig accent

O de Vie heeft een geur waarin de hop heel herkenbaar is; je ruikt harsige aroma’s aangevuld met zware aardse, kruidige en kazige aroma’s uit de hopolie.

De smaak heeft iets kruidigs (terwijl er geen kruiden in zitten). Het digestief heeft duidelijk elementen van de verse hop in de smaak, maar niet de bitterheid van hop. De hop geeft bijna iets peperigs aan de O de Vie.

De O de Vie bevat veel etherische olieën uit de hop. Hierdoor is het destillaat niet helder, maar heeft meer weg van ouzo.

Verkooppunten

Je kunt O de Vie drinken in de Jopenkerk in Haarlem en Hoofddorp. Maar je kunt ook een flesje kopen bij de Mitra in Epe, en bij Slijterij Van Pernis in Arnhem. Het is ook te bestellen via de webwinkel van www.edwines.com, en  verkrijgbaar bij Bierevents.

O de Vie is gebotteld in elegante flesjes van 35 cl. De adviesprijs is 19,55.

 

Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie
Getagd op: