Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

26.10.2012 Westvleteren 12 heeft zijn reputatie als beste bier weer waargemaakt. Tijdens een blindproeverij kenden 36 bierliefhebbers dit speciaalbier  de meeste punten toe. Ze proefden in totaal zes speciaalbieren van het type ‘barley wine’.  Nummer twee werd St Bernardus Abt 12, die een fractie minder scoorde.

Toch is Westvleteren overtuigend winnaar: maar liefst 13 mensen vonden dit bier het lekkerst, terwijl St Bernardus Abt 12 bij ‘slechts’ 6 mensen het meest in de smaak viel. Rochefort 10 gooide ook hoge ogen: dit was de favoriet van tien mensen.

Naam bierAantal puntenaantal keren als beste gekozen
1Westvleteren 12283,75

13
2St Bernardus Abt 12283,706
3Rochefort 10 261,810
4La Trappe Quadrupel261,503
5Straffe Hendrik Quadrupel258,3502
6Chimay blauw 246,7500

Mooie smaakassociaties

De proeverij vindt plaats in het proeflokaal van de Veluwse Heidebrouwerij in Ede, dat tot de laatste stoel bezet is. Geconcentreerd worden de bieren beoordeeld waarbij een proefformulier als hulpmiddel dient. En hoewel de bieren allemaal van dezelfde stijl zijn, zijn er genoeg onderlinge verschillen te ontdekken.
Deelnemers noteren geur- en smaakassociaties, wat verrassende en poëtisch resultaten geeft. Wat dacht u van: ‘zomeravond’, ‘kampeerspiritus’, ‘bitterkoekjes’, ‘ruitenwisservloeistof’,’drop’, ‘bloesem’ en ‘koffie’. Westvleteren wordt geassocieerd met hooi, stroop, roggebrood, hop, mout, wort en gerst. St Bernardus, die het schopt tot nummer 2, doet deelnemers denken aan: ‘beetje Mart Smeets, mooi’, ‘regen’ en ‘toffees’. Een prachtige bevestiging voor de complexiteit van deze speciaalbieren!

Winnaar lekkerste bier

Als alle zes de speciaalbieren geproefd zijn en ieder zijn of haar lekkerste bier gekozen heeft, volgt de uitslag. Westvleteren komt als beste uit de bus. De meeste deelnemers hebben slechts enkele bieren goed geraden. Maarten Immerzeel blijkt een uitzondering: deze bierkenner herkende alle bieren! Hij wint hiermee een twee mooie proefglazen van Westvleteren en een fles Heidebier. En veel respect!

Foto: Henk Wesselink laat zien wat er in de glazen zat. Links naast hem brouwer Gerrit Hammink.

Nieuw initiatief van Bierevents

De Westvleterenblindproeverij was een eerste, gezamenlijke initiatief van Bierevents en de Veluwse Heidebrouwerij. Bierevents is een jong bedrijf, dat met passie speciaalbier wil promoten. De Veluwse Heidebrouwerij opende dit voorjaar een eigen brouwerij in een voormalig kazernepand in Ede.
Voor veel bezoekers is de proeverij een eerste kennismaking met deze brouwerij  en daarom startte de avond met een enthousiaste rondleiding van brouwer Gerrit Hammink. Hierbij staat men in de moutgeur, want ook op de avond van de proeverij wordt er gebrouwen.
De bezoekers komen vooral uit Ede en Wageningen, maar er zijn ook bierliefhebbers afgereisd uit Groningen en het midden van het land. Een kans om Westvleteren te proeven en te vergelijken met andere bieren dient zich immers maar zelden aan!

Met dank aan Pint, de grootste vereniging van kritische bierliefhebbers in Nederland voor het ter beschikking stellen van 240 proefglazen.

Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede
Getagd op: