Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Amerikaanse hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

Heb je als bierliefhebber hopplanten gekocht en ga je hop verbouwen? Wil je weten hoe je gezonde planten met mooie hopbellen krijgt? Bierevents heeft sinds 2011 ervaring met hopteelt, als een van de weinigen in Nederland. Veel mensen mailen ons vragen over het verbouwen van hop. Daarom delen we als Bierevents hier onze ervaringen met het telen van hopplanten met je.

Oogstrijpe hop
Oogstrijpe hop

Mooie hopplanten met veel bellen

Hopplanten houden van zon, en matig vochtige, goed gedraineerde grond. Ze hebben ook veel grond nodig. Dus zet ze in een heel grote bak (speciekuip bijvoorbeeld) of in de volle grond. Compost door de grond is uitstekend. Het is aan te raden om in mei 1x organisch een beetje bij te mesten voor de vorming van hopbellen.

Hop verbouwen: Touw of draad

Hopranken groeien omhoog, naar de zon toe. Ze zoeken hierbij ondersteuning. Het beste kun je de planten tegen draden op laten groeien. Ze wentelen zich dan vanzelf om de draad heen, met de zon mee. Let hier ook op als je een plant tegen een draad aanzet, draai hem met de klok mee. Je kunt de planten eventueel naar links of rechts geleiden, maar nooit naar beneden. Hop wil altijd omhoog. Kokos- of sisaltouw is niet ideaal, het wordt slap als het nat wordt, rekt uit, waardoor je ranken gaan bewegen in de wind. Gebruik polyprop balenperstouw (dat heeft elke boer met grasland en kost bijna niks) of dun ijzerdraad.

Hop verbouwen: plantverzorging

Hop op het veld in mei. Onkruidvrij
Hop op het veld in mei. Onkruidvrij

Als de hopplant een paar meter hoog is, verwijder je de onderste bladeren (minimaal 50 cm). Het aantal ranken hou je op 2 of 3 per klimdraad ( je kunt 2 draden per plant gebruiken). De ranken voeden zich via dezelfde wortel, dus bij teveel ranken is er te weinig voeding per rank. Daarom is 10 ranken per plek is geen goed idee!

Je houdt de voet van de plant zo schoon mogelijk, dus geen onkruid of overbodige ranken of dichte bladerkluwen onderaan of op de grond. Op die manier voorkom je allerlei insecten en ziektes.

Het eerste jaar zijn de wortels nog niet zo diep. Als het dan lang droog is, kan de plant watertekort krijgen. Giet dan water op de grond. Niet op de bladeren; die kunnen daardoor vatbaarder worden voor ziektes.

Woekerende wortels

De wortels van hopplanten groeien zo diep dat ze altijd grondwater vinden.

Ook groeien er wortels breeduit aan de oppervlakte. Die wortels zijn alleen bedoeld om de plant te laten vermeerderen. Belangrijk is het dat je de plant in het gareel houdt. Om woekeren te voorkomen adviseren we om jaarlijks in maart in een straal van 50cm rond de kern van de plant alle oppervlaktewortels door te steken en te verwijderen.

Als de plant in een speciekuip groeit, haal de plant in maart dan uit de kuip, knip de oppervlaktewortels weg en zet hem terug in de kuip, met verse potgrond.

Laat de planten niet in kleine potten staan, want dan blijven ze klein, bij gebrek aan voeding. Zet ze ook niet tegen de schutting in de grond, want daar maak je geen vrienden mee met de buren. De plant woekert gerust onder de schutting door.

Hop in juni, 5 meter hoog
Hop in juni, 5 meter hoog

Hop verbouwen: Belvorming

Elk hopjaar is weer anders, en elke hopsoort is anders. Medio juli krijgt de vroegste hopsoort bellen (de Centennial), en vanaf begin augustus ook de andere soorten. Het begint voorzichtig met de vorming van sterachtige bloemetjes, die in 2 weken uitgroeien tot echte bellen.

Vanaf 5 t/m 25  september zijn de bellen oogstrijp, afhankelijk van het ras. De bellen zijn dan niet meer zacht, maar knisperen als je ze tussen duim en wijsvinger draait. Happy hoppy sounds!

Begin niet te vroeg met oogsten, want de lupuline vormt zich pas in de laatste 14 dagen.

Elke hopsoort heeft een eigen vorm van bellen, de een meer rond (Cascade en Willamette) de ander meer pegelachtig (Chinook en Centennial).

Terugsnoeien hop na oogst

Na de oogst kun je de planten helemaal terugsnoeien (als je 10 cm van de ranken laat staan, weet je weer wel waar je volgend jaar je nieuwe uitlopers kan verwachten). Als je de bellen niet op tijd oogst, worden ze overrijp en bruin. Zonde dus.

Resistentie tegen ziektes

Hopplanten kunnen snel groeien, maar stellen zeker ook eisen. Hoe beter hun leefomstandigheden zijn (zie hierboven) hoe sterker ze zijn tegen ziektes. Er is altijd een bepaalde gevoeligheid voor ziektes en aandoeningen door vocht. Helaas.

Willamette, Cascade zijn vrij resistent. Chinook is iets minder resistent, is onze ervaring. Centennial is het minst resistent, maar ook hier hebben we onder goede omstandigheden prima planten opgekweekt. (zie algemene condities).

Hop in augustus
Hop in augustus

Deze tips zijn van Betty van de Bunt. Zij is vrijwilliger van het eerste uur bij het hopveld van Bierevents. Van 2011 tot 2016 bracht zij veel tijd door op het hopveld.  Toen het eerste jaar wat hopplanten door ongedierte werden doodgevreten, kwam ze in actie. “Ik kon die lege plekken in het hopveld niet aanzien en ben al snel begonnen met het experimenteren met het vermeerderen van hop. Met het opkweken van hopplanten heb ik gemerkt onder welke omstandigheden de planten gedijen en en geleerd hoe je vervelende ziektes tegen gaat. Al gauw had ik wat planten over. Misschien iets voor anderen, dacht ik. Het eerste jaar nam ik wat hopplanten mee naar een bierfestival. Niemand was helaas geïnteresseerd en ik kon ze allemaal weer mee naar huis nemen. Tegenwoordig is dat anders, met de opkomst van speciaalbier is hop is helemaal hip en happening, hop is weer een gewilde plant! Heel erg leuk, het past bij de belangstelling voor echte producten die je met aandacht maakt!”