Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten te koop Amerikaanse hopplanten te koop Hopplanten per post Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Mooie hopoogst 2016 Platform Nederlandse Hoptelers gestart Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede

Heb je als bierliefhebber hopplanten gekocht en ga je hop verbouwen? Wil je weten hoe je gezonde planten met mooie hopbellen krijgt? Bierevents heeft sinds 2011 ervaring met hopteelt, als een van de weinigen in Nederland. Veel mensen mailen ons vragen over het verbouwen van hop. Daarom delen we als Bierevents hier onze ervaringen met het telen van hopplanten met je.

Oogstrijpe hop
Oogstrijpe hop

Mooie hopplanten met veel bellen

Hopplanten houden van zon, en vochtige, goed gedraineerde grond. Ze hebben ook veel grond nodig. Dus zet ze in een heel grote bak (cementbak bijvoorbeeld) of in de volle grond. Compost door de grond is uitstekend. Het is aan te raden van maart t/m juni organisch bij te mesten voor de vorming van hopbellen, Gebruik geen kunstmest. Ook in november een laag organische mest op de hopgrond strooien is goed voor de kwaliteit van de bodem.

Hop verbouwen: Touw of draad

Hopranken groeien omhoog, naar de zon toe. Ze zoeken hierbij ondersteuning. Het beste kun je de planten tegen draden op laten groeien. Bijv. landbouwtouw of sisaltouw, touw waar de planten grip op kunnen krijgen. Ze wentelen zich dan vanzelf om de draad heen, met de zon mee. Let hier ook op als je een plant tegen een draad aanzet, draai hem met de klok mee.
Je kunt de planten eventueel naar links of rechts geleiden, maar nooit naar beneden. Hop wil altijd omhoog.

Tip: Bedenk waar je de draden aan gaat bevestigen, zodat de planten omhoog kunnen laten groeien.

Hop verbouwen: plantverzorging

Hop op het veld in mei. Onkruidvrij
Hop op het veld in mei. Onkruidvrij

Als de hopplant een paar meter hoog is, verwijder je de onderste bladeren (minimaal 30 cm). Het aantal ranken hou je op 2 of 3 per plek. De ranken voeden zich via dezelfde wortel, dus bij teveel ranken is er te weinig voeding per rank. Daarom is 8 ranken per plek is geen goed idee!

Je houdt de voet van de plant zo schoon mogelijk, dus geen onkruid of overbodige ranken of dichte bladerkluwen onderaan of op de grond. Op die manier voorkom je allerlei insecten en ziektes.

Het eerste jaar zijn de wortels nog niet zo diep. Als het dan lang droog is, kan de plant watertekort krijgen. Giet dan water op de grond. Niet op de bladeren; die kunnen daardoor vatbaarder worden voor ziektes.

Woekerende wortels

De wortels van hopplanten groeien wel tot 4 meter diep.

Ook groeien de wortels breeduit aan de oppervlakte. Belangrijk is het dat je de plant in het gareel houdt, door deze bijv. in cementbak te poten, of door de wortels regelmatig af te steken.

Laat de planten niet in kleine potten staan, want dan blijven ze klein, bij gebrek aan voeding. Zet ze ook niet tegen de schutting in de grond, want daar maak je geen vrienden mee met de buren. De plant woekert gerust onder de schutting door.

Hop in juni, 5 meter hoog
Hop in juni, 5 meter hoog

Hop verbouwen: Belvorming

Elk hopjaar is weer anders, en elke hopsoort is anders. Medio juli krijgt de vroegste hopsoort bellen (de Centennial), en vanaf begin augustus ook de andere soorten. Het begint voorzichtig met de vorming van sterachtige bloemetjes, die in 2 weken uitgroeien tot echte bellen.

Begin tot medio september zijn de bellen oogstrijp. De bellen zijn dan niet meer zacht, maar knisperen als je ze tussen duim en wijsvinger draait. Happy hoppy sounds!

Elke hopsoort heeft een eigen vorm van bellen, de een meer rond (Cascade en Willamette) de ander meer pegelachtig (Chinook en Centennial).

Terugsnoeien hop na oogst

Na de oogst kun je de planten helemaal terugsnoeien (als je 10 cm van de ranken laat staan, weet je weer wel waar je volgend jaar je nieuwe uitlopers kan verwachten). Als je de bellen niet op tijd oogst, worden ze overrijp en bruin. Zonde dus.

Aan te raden is om de planten zeker voor de eerste nachtvorst terug te snoeien, anders worden de restanten erg lelijk, en ze kunnen ook nog eens gaan schimmelen. Als je planten gezond zijn gebleven, gooi je het blad gewoon op je composthoop. Hebben je planten (valse) meeldauw ontwikkeld, dan voer je de planten af.

Resistentie tegen ziektes

Hopplanten kunnen snel groeien, maar stellen zeker ook eisen. Hoe beter hun leefomstandigheden zijn (zie hierboven) hoe sterker ze zijn tegen ziektes. Er is altijd een bepaalde gevoeligheid voor ziektes en aandoeningen door vocht. Helaas.

Willamette, Cascade zijn vrij resistent. Chinook is iets minder resistent, is onze ervaring. Centennial is het minst resistent, maar ook hier hebben we onder goede omstandigheden prima planten opgekweekt. (zie algemene condities).

Hop in augustus
Hop in augustus

Deze tips zijn van Betty van de Bunt. Zij is vrijwilliger van het eerste uur bij het hopveld van Bierevents. Van 2011 tot 2016 bracht zij veel tijd door op het hopveld.  Toen het eerste jaar wat hopplanten door ongedierte werden doodgevreten, kwam ze in actie. “Ik kon die lege plekken in het hopveld niet aanzien en ben al snel begonnen met het experimenteren met het vermeerderen van hop. Met het opkweken van hopplanten heb ik gemerkt onder welke omstandigheden de planten gedijen en en geleerd hoe je vervelende ziektes tegen gaat. Al gauw had ik wat planten over. Misschien iets voor anderen, dacht ik. Het eerste jaar nam ik wat hopplanten mee naar een bierfestival. Niemand was helaas geïnteresseerd en ik kon ze allemaal weer mee naar huis nemen. Tegenwoordig is dat anders, met de opkomst van speciaalbier is hop is helemaal hip en happening, hop is weer een gewilde plant! Heel erg leuk, het past bij de belangstelling voor echte producten die je met aandacht maakt!”