Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

18 oktober 2015. Pompoenbier was tot voor kort nog onbekend in bierland. Maar langzaamaan begint Pompoenbier aan een opmars in Nederland. Papoen, een collaboration brew van Hommeles en het Epe Bier Collectief steelt de show met zijn originele etiket en zijn toegankelijke smaak.

Papoen, het pompoenbier van het Epe Bier Collectief
Papoen, het pompoenbier van het Epe Bier Collectief, geïntroduceerd in 2014

Vorig jaar werd Papoen gelanceerd. Het bier is gemaakt met pompoenen van Eper bodem. Want de pompoenen rijpten de hele zomer naast het hopveld van Bierevents in Epe.
Het was een kruidig bier, met 6% alcohol, en natuurlijk met ‘pumpkin spices’ zoals kaneel en kruidnagel.  In 2016 is het recept iets anders dan vorig jaar. Iets minder kruiden, iets meer alcohol (7%). Hoe het smaakt? Je moet het zelf ervaren!

Introductie pompoenbier

Op vrijdag 31 oktober kun je het bier proeven, tijdens de introductie bij café Kloek, Vredenburg 31, Utrecht. De happening start om 21.00 uur.

Volkskrantartikel over pompoenbier, pumpkin ale

Landelijke bekendheid

Op zaterdag 17 oktober publiceerde het Volkskrant magazine een artikel over herfstbieren. (zie hiernaast). Het eerste bier dat als trend genoemd werd, was een pompoen bier, een pumpkin ale. Hierbij werd de Aderson Valley Fall Hronin’Pumpkin Ale uitgelicht. En het leuke was: als Nederlands alternatief werd genoemd het Epe Hommeles Papoen.  Natuurlijk zijn wij in Epe hier reuze trots op!

Traditioneel Halloweenbier

Pompoenbier is in de VS een  bier met een lange traditie. Het wordt gekoppeld aan Halloween, vanouds het oogstfeest met lampionoptochten met uitgeholde pompoenen met lichtjes erin. En een feest met veel aandacht voor gezellig eten en drinken. Een feest waar een gekruid pompoenbier uitstekend bij paste. Inmiddels is het pompoenbier in de VS zo populair dat het gebruikelijk is om het ook buiten Halloweentijd te drinken. Er wordt volop geëxperimenteerd door brouwers met verschillende recepten en kruiden.

Verkrijgbaarheid pompoenbier

Papoen is beperkt verkrijgbaar. Zolang de voorraad strekt is Papoen te koop  bij de Mitra in Epe, bij De Bierkoning (Amsterdam), Burg Bieren (Ermelo), Melgers (Haarlem) en Bert’s Bierhuis (Utrecht). Er is een beperkte hoeveelheid bier gebrouwen, dus als je het tegenkomt: zorg dat je een flesje mee naar huis neemt!

 

Pompoenen Bierevents kleuren Papoen
Getagd op: