Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

19 september 2015.  Op  twee zonovergoten dagen in september plukten een kleine 40 vrijwilligers duizenden hopbellen tijdens de hopoogst in Epe.  Dit gebeurde beide dagen pal naast het hopveld van Bierevents. De sfeer is goed, en onder het gestaag doorplukken hebben de plukkers een gezellige tijd. De hop is de ochtend na de oogst bij brouwerij De Molen in de brouwketels geëindigd.

Henk Wesselink van Bierevents knipt de hopranken los tijdens de hopoogst 2015
Henk Wesselink van Bierevents knipt de hopranken los

Vanuit een kleine hoogwerker haalt Henk Wesselink hoprank na hoprank naar beneden. De hoprangen zijn zeker 5 meter lang. Ze worden overgenomen door vrijwilligers die de ranken op een van de pluktafels leggen, net naast het hopveld. Hier plukt een groepje vrijwilligers bel voor bel de hop van de ranken.

Twee dagen lang plukken vrijwilligers de hopbellen van de ranken tijdens de hopoogst 2015
Twee dagen lang plukken vrijwilligers de hopbellen van de ranken

Plukken en verhalen vertellen gaan hand in hand

Ook zit een aantal plukkers relaxed in een stoel met een mand naast zich te plukken. De plukkers wisselen levenservaringen en wijsheden uit.  Natuurlijk gaan er veel verhalen over bier, brouwers en hopteelt over tafel. Ook omdat er meerdere hobbybrouwers en hoptelers meeplukken. Deze twee dagen worden 3 soorten Amerikaanse hop geoogst: Willamette, Chinook en Cascade. De oogst is in tweeën gespitst, omdat de Willamette en de Chinook een aardige voorsprong in rijpheid hebben op de Cascadehop.

De opbrengst van de hopoogst 2015 verdwijnt in de ketels bij Brouwerij De Molen
De hop verdwijnt in de ketels bij Brouwerij De Molen

Lustrumjaar voor de hopoogst

Het jaar 2015 is het  lustrumjaar voor de hopoogst. Want het is alweer voor het vijfde jaar op rij dat de hop van Bierevents geoogst wordt en naar brouwerij De Molen in Bodegraven gaat. Met de hop wordt weer een mooie IPA gebrouwen. De hop is toegevoegd aan een brouwsel dat nog verder moet rijpen.

Om het te proeven moet je nog even geduld opbrengen. Maar met zulke geweldige oogstdagen heeft Bierevents alvast veel vertrouwen in het resultaat!

Prachtige hopoogst 2015
Getagd op: