Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten te koop Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017 Amerikaanse hopplanten te koop Mooie hopoogst 2016 Platform Nederlandse Hoptelers gestart Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Hulp gezocht voor hopoogst 2018

Ben je geïnteresseerd in hop en bier? Wordt dan lid van Hopcrew De Molen. Je maakt dan meemaken hoe hop geteeld wordt en hoe er met verse hop gewerkt wordt in de brouwerij. Als hopcrewlid kom je een keer helpen op het hopveld in Epe. Dit hopveld is in 2016 geadopteerd door Brouwerij de Molen (Bodegraven). Met de hop die hier groeit brouwt Brouwerij De Molen sinds september 2016 het enige échte ‘fresh-hopped’ bier van Nederland.  In 2018 alweer voor de 3e keer!

Elke jaar doet Bierevents voor het onderhoud van het hopveld en een beroep op gemotiveerde vrijwilligers.

Word lid van hopcrew De Molen

Mensen die meer willen weten van hop en die de handen uit de mouwen willen steken. In de prille lente en zomer gaat een echte hopcrew aan de slag. Er is steeds weer wat anders te doen. En altijd werk je in een goede sfeer met leuke mensen.

Wanneer je zelf ook hop verbouwt, en je hebt hier vragen over kun je na afloop van het werk je vragen stellen aan de mensen van Bierevents. Je inzet weten we te waarderen: als je 2 keer komt helpen, ben je formeel lid van de hopcrew en hebben we iets extra’s voor je!

Hopcrew De Molen 2018

Brouwerij De Molen heeft een Facebookgroep Hopcrew De Molen. Via deze Facebookgroep kun je je ook in 2018 aanmelden om een keer mee te komen helpen op het hopveld. Zie: Brouwerij De Molen over de Hopcrew.

Data 2018:

  • 10 maart 09:30 – 12:30 uur (za)
  • 2 april 13:30 – 17:00 uur (2e Paasdag)
  • 15 april 09:30 – 12:30 uur (zo)
  • 5 mei  09:30 – 12:30 uur (za)
  • 21 mei 09:30 – 12:30 uur (2e Pinksterdag)
  • 23 juni 09:30 – 12:30 uur (za)
  • 30 juli 18:30-21:30 (maandagavond)
  • 11 augustus 09:30 – 12:30 uur (za)

De werkzaamheden zijn meestal op zaterdagmorgen of op een algemene feestdag. Je werkt dan samen met andere vrijwilligers. Wil je een andere keer meedraaien op het hopveld? Laat het ons weten met een mailtje!

Veel werk op het hopveld

Graskanten afsteken, een van de klussen op het hopveld
Graskanten afsteken, een van de klussen op het hopveld

Hop is een van de bepalende smaakmakers in bier. Hop wordt amper verbouwd in Nederland, want hop verbouwen en oogsten is een arbeidsintensieve gelegenheid. In Epe verbouwen we hop zonder machines. Wortels afsteken, overload aan uitlopers verwijderen, opkruidvrijhouden, planten aanzetten, bladeren verwijderen, hop oogsten: het wordt hier allemaal met de hand gedaan. Een mooie hopoogst vraagt veel voorbereidingen: graskanten afsteken, het veld onkruidvrij houden (of in elk geval proberen), draden ophangen, planten aanzetten, onkruid wieden, boventallige uitlopers verwijderen, organische mest verspreiden, wieden, onderste bladeren verwijderen, wieden, controle op zieke uitlopers en nog eens wieden. En tenslotte als unieke finale: de hopoogst.

Speciaal bedankje voor hopcrewleden

Als lid van de hopcrew maak je uiteindelijk het fresh-hoppen bij Brouwerij De Molen mogelijk. Als tegenprestatie wordt je uitgenodigd om bij het freshhoppen in Bodegraven aanwezig te zijn. Bekijk hier het filmpje met beelden van de hopcrew 2017 bij het fresh hoppen.

Menno Olivier tracteert leden van de hopcrew op De Molen Bier
Menno Olivier tracteert leden van de hopcrew op De Molen Bier

En meld je aan voor de hopcrew!!!