Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

Ben je geïnteresseerd in hop en bier? Wordt dan lid van Hopcrew De Molen. Je maakt dan meemaken hoe hop geteeld wordt en hoe er met verse hop gewerkt wordt in de brouwerij. Als hopcrewlid kom je een keer helpen op het hopveld in Epe. Dit hopveld is in 2016 geadopteerd door Brouwerij de Molen (Bodegraven). Met de hop die hier groeit brouwt Brouwerij De Molen sinds september 2016 het enige échte ‘fresh-hopped’ bier van Nederland.  In 2018 was het alweer de 3e keer dat Fresh Hop op de markt gebracht werd, en de 8e keer dat er gefresh hopped werd met de hop van Bierevents!

Elk jaar doet Bierevents voor het onderhoud van het hopveld en een beroep op gemotiveerde vrijwilligers.

De werkzaamheden zijn meestal op zaterdagmorgen of op een algemene feestdag. Je werkt dan samen met andere vrijwilligers. Wil je een andere keer meedraaien op het hopveld? Laat het ons weten met een mailtje!

Veel werk op het hopveld

Graskanten afsteken, een van de klussen op het hopveld
Graskanten afsteken, een van de klussen op het hopveld

Hop is een van de bepalende smaakmakers in bier. Hop wordt amper verbouwd in Nederland, want hop verbouwen en oogsten is een arbeidsintensieve gelegenheid. In Epe verbouwen we hop zonder machines. Wortels afsteken, overload aan uitlopers verwijderen, opkruidvrijhouden, planten aanzetten, bladeren verwijderen, hop oogsten: het wordt hier allemaal met de hand gedaan. Een mooie hopoogst vraagt veel voorbereidingen: graskanten afsteken, het veld onkruidvrij houden (of in elk geval proberen), draden ophangen, planten aanzetten, onkruid wieden, boventallige uitlopers verwijderen, organische mest verspreiden, wieden, onderste bladeren verwijderen, wieden, controle op zieke uitlopers en nog eens wieden. En tenslotte als unieke finale: de hopoogst.

Speciaal bedankje voor hopcrewleden

Als lid van de hopcrew maak je uiteindelijk het fresh-hoppen bij Brouwerij De Molen mogelijk. Als tegenprestatie wordt je uitgenodigd om bij het freshhoppen in Bodegraven aanwezig te zijn. Bekijk hier het filmpje met beelden van de hopcrew 2017 bij het fresh hoppen.

Menno Olivier tracteert leden van de hopcrew op De Molen Bier
Menno Olivier tracteert leden van de hopcrew op De Molen Bier

En meld je aan voor de hopcrew!!!