16.03.17 -Steeds meer mensen houden zich bezig met hoptelen in Nederland. 23 mensen met deze gezamenlijke passie staken onlangs de koppen bij elkaar. Op initiatief van Bierevents werden in brouwcafé de Molen in Bodegraven de eerste stappen gezet om samen te werken en van elkaar te leren. En het Platform Nederlandse Hoptelers zag het daglicht.
Tijdens de bijeenkomst in februari hebben hoptelers hebben onderling kennisgemaakt en zijn de eerste stappen gezet in een nauwe samenwerking. Een vervolgbijeenkomst komt na de hopoogst, in november.
Website hoptelers
Matthijs Kolpa, een van de deelnemers van het platform, heeft een website gemaakt: hoptelers.nl. De website heeft een forum waarop hoptelers snel en direct met elkaar kunnen communiceren gedurende het seizoen.
Ook biedt de website de mogelijkheid aan brouwers die op zoek zijn naar regionale hop hier hun vraag uit te zetten.
Steeds meer kleinschalige hopteelt
Sinds 2011 teelt Henk Wesselink, eigenaar van Bierevents, hop in Epe. Destijds was hij één van de eersten. Inmiddels komen er steeds meer initiatieven voor kleinschalige hopteelt, en ook enkele grotere projecten staan op stapel. Wesselink licht toe: ”Speciaal bier is hip, het aantal bierbrouwerijen in Nederland groeit als kool. Het zijn er nu meer dan 400. Bovendien worden sommige aromatische hoprassen duur en schaars.”
Zo kon het gebeuren dat Henk steeds vaker mensen op bezoek kreeg die ook hop teelden, of plannen hadden in die richting. Mensen met allerlei achtergronden en ideeën. Bierbrouwers, biologen, historici, mensen die hop inzetten als vergroening in een stadsvernieuwingsproject en biologische boeren. Allemaal heel verschillende mensen, maar allemaal met hetzelfde doel: de hop terugbrengen in Nederland.
Foto: hopveld De Molen in Epe.
Voordelen samenwerking Nederlandse hoptelers
Het was Wesselink duidelijk dat iedereen daarbij tegen dezelfde uitdagingen tegenkomt. Hij somt op: “Hoewel we allemaal kennis hebben op specifieke onderdelen van de hopteelt, missen we kennis op andere onderdelen. Bijvoorbeeld: je weet alles van planten, maar hebt geen netwerk in de bierwereld. Of je bent agrariër, maar weet weinig van de toepassing van hop in bier. Samen bezitten we de benodigde kennis wel. Ook de inkoop van planten en ander materiaal vormt een struikelblok. Kleinschalig inkopen is duur, door samen in te kopen heb je meer mogelijkheden en betere prijzen. Tenslotte is het goed om samen een gezicht te kunnen tonen aan onze afnemers: de bierbrouwers en consumenten”.
Aanmeldingen voor netwerk hoptelers welkom
Verbouw jij ook hop of heb je hiervoor plannen? En wil je bijdragen aan het netwerk? Meld je dan aan op http://hoptelers.nl/forums/ . En als je als kleine brouwerij op zoek bent naar Nederlandse hop, laat dan een bericht achter op de website, dan brengen wij je graag in contact met een teler in de regio.