In België bestaat er al een jarenlange traditie rond het hopscheuten. Het is een exclusieve en delicate groente. Ook Bierevents levert hopscheuten, maar dan wel van de volle, Nederlandse grond. Ze komen van het hopveld van Bierevents. En je kunt ze bestellen zolang de voorraad strekt, uiterlijk tot medio maart.
De scheuten van de volle grond zijn bij uitstek een seizoensproduct. Ze worden op een arbeidsintensieve manier gekweekt en geplukt. En zijn daardoor vrij kostbaar.
De smaak
Nederlandse hopscheuten hebben een licht nootachtig smaakje. Ze zijn knapperig en delicaat. Lees meer deze ‘hervonden groente‘.
Zo worden hopscheuten gekweekt
Hopplanten hebben in de winter een rustperiode, en als ze gaan groeien vormen ze nieuwe ranken, hopscheuten. Zodra deze ranken het daglicht zien, kleuren ze groen, worden taai en zijn niet meer smakelijk. Daarom worden de planten die bestemd zijn om hopscheuten te kweken, voorzien van een dikke rug van aarde. Zolang de scheuten onder de grond groeien, blijven ze wit en mals. De oogstperiode is ongeveer 2 weken.
Feitelijk toont het kweken overeenkomsten met het kweken van asperges. Een groot verschil is dat de oogstperiode veel kleiner is, en dat het oogsten veel arbeidsintensiever is. Door de arbeidsintensieve teelt wordt deze groente ook wel ’s werelds duurste groente genoemd.
Prijs hopscheuten bij Bierevents
50 euro/250 gram
80 euro/500 gram
150 euro/kilo.
(prijs is excl. 6% btw)
Een portie van 50 gram is voldoende voor een maaltijd.
Zoals het er nu uitziet, zijn de scheuten laatste week maart / eerste week april oogstrijp. Een exclusief idee voor Pasen!
Hopscheuten bestellen
Neem contact op met ons, via info@bierevents.nl of bel even om het kort te sluiten.
Tips voor hopscheuten in de keuken
- Koop deze groente altijd zo vers mogelijk
- De scheuten kunnen zowel rauw als warm gegeten worden
- Een portie van 50 gram per persoon is voldoende voor een maaltijd
- Let er altijd op dat ze altijd mooi wit en krokant zijn, als ze groen slaan, zijn ze niet meer goed.
- De scheuten kunnen maximum drie dagen in de koelkast bewaard blijven
- Scheuten die nog niet gewassen zijn, was je best ruim voldoende in koud water
- Kook of blancheer de scheuten enkele minuten en laat ze daarna schrikken in koud water zodat ze hun stevigheid behouden. Voeg hierbij wat citroensap bij en bedek ze tegen het licht zodat ze mooi wit blijven.
- Warm ze best maar één keer op anders worden ze slap
Inspiratie en leuke hopevents
In de buurt van Poperinge, Belgische hoofdstad van de hop, bruist het eind maart en begin april van de hopscheutenhappenings. Kijk maar eens op hopscheuten.be.
Bestellen
Bestel je exclusieve hopscheuten bij bierevents.nl, neem contact met ons op (info@bierevents.nl en 06 518 138 72)