Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

Op donderdag 12 september 2013 is de hop in Epe geoogst. De opbrengst is 40% meer dan vorig jaar en de oogst was in kortere tijd binnen, dankzij de vele handen die licht werk maakten.

Ochtendploeg hopplukkers
Ochtendploeg hopplukkers

Een grote groep vrijwilligers uit de hele regio zorgde ervoor dat er vanaf 10 uur ’s morgens de hopbellen van de ranken gingen. Na zo’n anderhalf uur was de eerste rij hop al verwerkt. Met nog zeven rijen te gaan leek het er even op dat de klus binnen kantoortijden geklaard zou kunnen worden. Maar dat pakte toch wat anders uit: het plukken moest af en toe onderbroken worden voor een korte schuilpauze wegens een korte regenbui. Na een tweede schuilactie en een blik op donkere naderende wolken werd besloten in de historische Kopermolen, tegenover het hopveld, verder te plukken.

Tijdens hopoogst filosoferen en bijpraten

Maar gelukkig brak de zon al weer erg snel door en konden de vrijwilligers lekker buiten op het erf van de molen aan een van de 4 pluktafels verder gaan met de klus. Vrijwilligers gingen en kwamen en er werd kennisgemaakt, gefilosofeerd en bijgepraat. Om half negen kon het sein ‘hopoogst binnen’ gegeven worden.

Avondploeg met laatste deel van de hopoogst, in de Kopermolen.
Avondploeg met laatste deel van de hopoogst, in de Kopermolen.

De volgende ochtend is de hop in 11 jute zakken verzameld en bij brouwerij de Molen in Bodegraven afgeleverd, waar Menno Olivier er weer een mooi bier van gaat maken. Dit speciaalbier komt in oktober in de regio Epe op de markt als Praotnat.

Ambachtelijke hopoogst bijzondere ervaring
Getagd op: