Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

14.08.2014 Op vrijdag 5 september en op zondagmiddag 14 september vindt voor het vierde achtereenvolgende jaar de hopoogst in Epe plaats, bij het hopveld van Bierevents. Hierbij worden handmatig hopbellen van de hopranken geplukt. De hop wordt gebruikt voor het brouwen van Praotnat, een hoppig speciaalbier van het Epe Bier Collectief. Voor de ambachtelijke hoppluk zijn vrijwilligers welkom!  

Hopoogst: vrijwilligers aan de slag in het zonnetje
Hopoogst: vrijwilligers aan de slag in het zonnetje

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de hop niet in een dag, maar in twee dagen geplukt. Henk Wesselink, die de hop verbouwt, licht toe: “Op het hopveld staan vier verschillende hoprassen. De ervaring van de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat niet alle soorten tegelijk rijp zijn. Daarom wordt de latere soort nu tien dagen na de eerste hopoogstdag geplukt”.

Vrijwilligers erg welkom bij hopoogst

De hopoogst is een kleinschalige en gezellige activiteit waar vele uren werk verzet worden. Vorig jaar waren staken zo’n 40 vrijwilligers de handen uit de mouwen. Ook dit jaar zijn vrijwilligers welkom: “Er moeten ontelbaar veel hopbellen geplukt worden om voldoende kilo’s te krijgen voor een mooi brouwsel”. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden door een berichtje te sturen naar info@bierevents.nl.

Brouwerij De Molen en fresh hopping

Daags na de oogst gaat de hop naar brouwerij De Molen in Bodegraven. Hier worden de  verse hopbellen gebruikt om er een echt Epe bier van te maken. De Molen is een innovatieve brouwerij die graag experimenteert. Als eerste in Nederland begon De Molen  in 2010 te werken met verse hop. Dit is nog steeds uitzonderlijk, omdat brouwers bijna altijd met gedroogde hop werken.

Plaats en tijd

De hopoogst vindt plaats aan de Kopermolenweg 4a in Epe. Op vrijdag 5 september wordt er geplukt vanaf 13 uur ‘s middags tot (naar verwachting) 20 uur.
Op zondagmiddag 15 september begint de pluk om 13 uur.

Aanmelden

Vrijwilligers dienen zich aan te melden; mail, app of bel hiervoor naar Henk Wesselink. Geef hierbij aan welk dagdeel je wilt komen. Je ontvangt een bevestiging van deelname.

Hopoogst Epe 2014: vrijwilligers welkom
Getagd op: