Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

13.04.2011 Epe – Gewapend met schepjes en met een goed humeur kwamen ze door weer en wind aangefietst. Kinderen van groep 5/6 togen dinsdag 12 april naar het buitengebied van Epe om hier hop te planten in een nieuw aangelegd hopveld. Onder toeziend oog van ezel Don van De Koperen Ezel bestormden ze enthousiast het veld om aan de slag te gaan.

De kinderen hadden op school al les gehad over hop van Henk Wesselink, de man achter het hopveld. Daardoor wisten ze hoe hop geteeld wordt. Zorgvuldig plantten de leerlingen ieder een rhizoom, een stuk wortelstok van de hop. Echter niet voordat ze allemaal een naambordje hadden gemaakt om de plek te markeren van ‘hun’ hopplant. Als beloning pakten ze wat lekkers uit de manden van ezel Don. En nu is het afwachten hoe hard de hop groeit. Want er is een wedstrijd uitgeroepen voor de planter van de hoogste hop. Op de vraag wie deze wedstrijd gaat winnen, roepen de kinderen allemaal ‘Ik!’.

Hop terug van weggeweest

Het hopveld in Epe is een bijzonderheid. Want hop wordt bijna niet meer verbouwd in Nederland. De arbeidsintensieve productie is verplaatst naar lagelonenlanden en naar Amerika. Zo bijzonder als het hopveld nu is, zo gewoon was het tussen 1600 en 1800. Toen stond het in de buurt van Emst vol met hop. De velden verdwenen toen het aantal brouwerijen in de regio terugliep. Met dit nieuwe hopveld is hop dus terug van weggeweest. Omdat het product zo verbonden is met de streek, heeft Wesselink kinderen van de lokale basisschool betrokken bij de aanplant.

Hop uit eigen streek

Op het hopveld staan rassen die tot nu toe alleen maar in Amerika geteeld worden. Wesselink: ‘Met deze populaire rassen kunnen brouwers bier brouwen met hop uit de eigen regio en een 100% streekproduct maken’. Wesselink kiest bewust voor hop en niet voor een ander streekproduct. ‘Speciaalbier is een prachtig product, het kent meer en complexere smaken dan wijn. De verschillende hoprassen dragen hier in belangrijke mate aan bij’. De verbouw van hop is een van de activiteiten van zijn bedrijf Lekker Belangrijk om speciaal bier, lokale voedselproductie en duurzaamheid te combineren. ‘De ezel staat hier niet voor niets. Voor mij is hij het symbool van lokale voedselproductie: waarom voedsel laten invliegen als je het ook met een ezel kunt halen?’.

Kinderen Zuukerschool planten eerste hop
Getagd op: