Hopplanten kopen? Reserveer ze vast! Hopplanten kopen voor je eigen bier Hopplanten per post Hopplanten te koop Jopen gebruikt verse hop in destillaat O de Vie Amerikaanse hopplanten te koop Platform Nederlandse Hoptelers gestart Mooie hopoogst 2016 Westvleteren nummer 1 bij blindproeverij in Ede Hoptelers kijken terug op hopseizoen 2017

2 februari 2017. Bierevents organiseert de eerste bijeenkomst van Nederlandse hoptelers. Doel van deze bijeenkomst is dat de hoptelers onderling kennismaken. En ook dat ze elkaar op de hoogte brengen van hun initiatieven en plannen. Dit kan een startpunt zijn voor verdere samenwerking en kennisuitwisseling. De bijeenkomst is op zondag 19 februari 2017 in brouwcafé De Molen.

Het product waar het om draait: hop
Het product waar het om draait: hop

Steeds meer Nederlandse brouwerijen werken met verse, Nederlandse hop. Naast Neerlands pionier van het fresh hoppen namelijk brouwerij De Molen zijn brouwerijen als De Prael, Hommeles en De Volle Maat bezig met verse hop. Andere brouwerijen zijn zich hierop aan het oriënteren. Henk Wesselink van Bierevents: “Ik hoop dan ook dat er in Nederland een echte verse hop cultuur gaat ontstaan!”

Hopteelt in de praktijk, Hopveld De Molen
Hopteelt in de praktijk, Hopveld De Molen

Het aantal mensen dat hobbymatig of meer professioneel hop verbouwt of wil verbouwen, is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Wesselink heeft dit ook gemerkt: “Alleen al in 2016 kreeg ikzeker 30 mensen op bezoek die plannen hadden voor het starten van een hopveld”.

Uitdagingen voor de verbouw van hop

Voor alle nieuwe hoptelers geldt dat ze  vol enthousiasme beginnen met het verbouwen van hop. En dat ze allemaal te maken krijgen met uitdagingen als bijvoorbeeld:

  • het aanschaffen van materiaal voor een hopveld,
  • de uitdaging om plantenziektes te voorkomen,
  • het arbeidsintensieve onderhoud van het hopveld,
  • goede afspraken met brouwerijen,
  • ontbreken dure landbouwmachines.

Door bundeling van krachten en kennis zijn een aantal van deze uitdagingen gemakkelijker aan te gaan.

Voordelen van samenwerken hoptelers

Wesselink ziet in het samenwerken van de hoptelers veel voordelen: “Onder de nieuwe hoptelers zitten plantendeskundigen, professionele brouwers, thuisbrouwers, experts in de biologische landbouw, mensen met een agrarische achtergrond, mensen met een marketingachtergrond en creatievelingen. Samen hebben we echt heel veel expertise in huis!”

Praktische informatie bijeenkomst hoptelers

De bijeenkomst van de hoptelers is in Brouwcafe De Molen in Bodegraven. Zondag 19 februari 2017, aanvang 12 uur. Zo’n 15 telers uit heel Nederland hebben zich inmiddels aangemeld. Heb je een hopveld of overweeg je een hopveld aan te leggen, en heb je kennis of ideeën die je wilt delen met anderen, meld je dan aan.

Nederlandse hoptelers komen bijeen
Getagd op: